Editura Biscara

Ochii nopții

Carte disponibilă în format letric, dar și în format digital, în secțiunea LIBRARIE a site-ului editurii…

Întâlnirea mea cu scrierea lui Cristian Mladin a fost prilejuită de prima ediție a Concursului POLARIS, organizat de editură în 2021. Atunci a concurat cu proza DINCOLO DE VIAȚĂ, parte a Antologiei celor mai valoroase texte din concurs, proză pe care o regăsim și în volumul actual… M-a impresionat la acea vreme delicatețea construcției epice, o deschidere neobișnuită spre experiențe extrasenzoriale… Revelația s-a consolidat ferm și definitiv în momentul când autorul mi-a încredințat acest volum.

Ulterior am înțeles și cum s-a generat amprenta stilistică a lui Cristian Mladin, căci este un artist aflat într-o permanentă frământare, într-un joc al regăsirii sale, un căutător al celei mai potrivite întruchipări.

Când veți parcurge prezentarea din finalul volumului, veți descoperi că realizările-i literare au primit deja multe aprecieri, dar și că scrisul este doar una dintre formele în care-și exteriorizează eul creator, fiindu-i la fel de apropiate actoria și pictura. Chiar coperta cărții a împrumutat unul dintre tablourile sale, intitulat VARA.

Cristian Mladin este o personalitate impregnată de un magnetism mistic, dar nu tenebros, ci diafan, tinzând spre puritate, deși lasă aproape obsesiv ca întunericul nopții să-i îmbrățișeze scenariul povestirilor…

În viața de zi cu zi, își petrece timpul strângând în juru-i oameni care au sigur ceva demn de înfățișat semenilor, fapt care se regăsește și în felul în care scrie. Personajele sale se dezvăluie pur și simplu, se dăruiesc fără ostentație, ca picăturile de rouă tremurânde sub primele raze de soare ale dimineții, lăsându-l pe cititor să le absoarbă esența pe care s-o ocrotească în propriul subconștient, întru perpetuare.

Veți găsi în volumul OCHII NOPȚII proză scurtă care evoluează pe treptele fantasticului de la tușe fine, asociate cu alunecări de-o clipă în visare (ALERGĂTORUL), către contururi pline de forță, fie legate de o lume născocită (AD ASTRA PER ASPERA), fie îmbrățișând repere ale pământului nostru, ale matricei energetice cu care-am fost dăruiți din vechime (PAȘI ÎN NOAPTE, OAMENI ȘI MUNȚI)… Trecerile de la real la oniric sunt surprinzătoare imagistic, ocrotite în vocabule calde, ce atenuează percepția timpului și spațiului alternative…

Cristian Mladin așterne cuvintele precum vorbește – cu blândețe, învăluitor, puțin trist, dar neabătut de la calea spre aflarea sinelui… Scriind, pare că ne oferă un imbold de a transcende noi înșine orice graniță a senzațiilor profane…

OCHII NOPȚII vă așteaptă în format letric, precum și în LIBRĂRIA Editurii Biscara, în format digital, pentru a vă îndrepta propria privire asupra nebănuitelor taine ale vieții!

Sara Mina – Editor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy