Editura Biscara

Rezistența prin lectură

Carte disponibilă în format electronic, în curs de apariție în format clasic, tipărit…

Doamna Ana Dobre, critic și istoric literar, ne-a onorat cu publicarea la Editura Biscara a unei colecții de comentarii, recenzii, opinii critice referitoare la unele cărți citite în 2020. În fapt, dincolo de actul analitic, în coordonate pur profesionale, volumul mustește de seva unei sensibilități aparte.

Într-o vibrantă mărturisire de început, autoarea picură credința în forța literaturii, în menirea ei, mai ales în perioade nefaste ca cea izbucintă pe negândite anul trecut: „Închisă în casă, izolată de semeni, pe mica mea scenă interioară, am putut vedea cum se deschideau, la infinit, alte și alte uși, care mă invitau să pătrund în alte universuri. Nu am rezistat tentației; această bogăție mi-a umplut sufletul.” Astfel înțelegem de ce cartea poartă titlul Rezistența prin lectură, dar primim și avertismentul emoționant al altruismului omului de cultură Ana Dobre…

Cine a avut privilegiul de a o cunoaște pe autoare, poate să anticipeze tonusul indus de rândurile cărții. Ana Dobre este un spirit pozitiv, desface filele cărților cercetate cu gingășie, ocrotind tainele care irump din acestea, după gândul, speranţa autorilor. Stăpână a conceptelor criticii literare, cu o cultură enciclopedică, orientată permanent către observarea demersului auctorial, activându-și intuiția spre o argumentare logică, face minuni cu volumele citite cu rigoare și responsabilitate duse într-o nuanță de religiozitate! Le desface bucată cu bucată, le extrage miezurile, le trece prin filtrul propriului afect, le cântărește în lumina unor canoane de necontestat, le recompune majestuos și le redă cu bucurie celor doritori să le afle… altfel!

Ana Dobre este un critic avid să ia pulsul vieții literare contemporane din cât mai multe direcții. Așa se explică faptul că volumul Rezistența prin lectură aduce la rampă chintesența a 59 de cărți ale unor autori consacrați ori aflați în plin proces de relevare valorică, grupate în secțiunea Lecturi din pandemie. Printre ele, ochii critici s-au plecat și asupra a cinci dintre volumele publicate în 2020 de Editura Biscara…

La toate acestea se adaugă munca primelor zile ale stării de urgență din timpul pandemiei, concentrată în capitolul La fruntariile lunilor:  „Am luat perioada de 14 zile ca pe un dar nesperat pentru a definitiva proiecte la care lucram: eseul Dialogul clasicilor – confruntări, polemici, afirmări, pentru Colocviul Național de Critică, ediția 2020, Petru Creția – o viață între epos și logos, Marin Preda: Viața ca o pradă – autoficțiune și mitologie personală.”

Vă invităm să citiți volumul, veți fi cuceriți! În critica sa de întâmpinare ori în priviri adâncite spre scriitori cu ,,opera încheiată”, doamna Ana Dobre dă, cu generozitate, sensuri noi rândurilor iscate de autori, revigorându-le rostul și calea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy