O sută de cuvinte

Editura BISCARA a mai primit un dar în această primăvară a… eliberării!
Este de vorba de o colecție de poeme inedite, filigranate cu migală de un om al literelor dedicat, surprinzător, prozei!
Autorul volumului O sută de cuvinte nu e nimeni altul decât Ladislau Daradici, om de condei din Deva, cu recunoașteri multiple – două premii ale USR (din care face parte), în 2010 și 2014, Trofeul Arthur pentru roman în 2014, multe altele oferite cu generozitate de Reviste importante…
Interpretând mărturisile domniei sale, putem spune că se găsește într-o etapă de regenerare a efervescenței lirice. De câțiva ani a reînceput să scrie versuri, dorindu-și publicarea lor după exact două decenii de la unicul, până acum, volum de poezie, Cocostârcii Domnului, apărut la Timișoara, în 2001.
Pătruns de libertatea postmodernismului, autorul experimentează: își concentrează atenția asupra perspectivelor fracturate, fluide, atașate unor momente desprinse din viața sa. Poemele sale sunt stranii, apărute spontan, poeme experiențiale, așa cum le-a mângâiat nonconformist în subtitlul cărții. Într-un fel, putem spune că a lăsat libertate ivirii lor, imprimându-le prospețimea florilor sălbatice care aduc glorie primăverii sub primele priviri mai îngăduitoare ale soarelui…
Însă, Ladislau Daradici dă și-un alt sens demersului său artistic: își configurează un canon, acela ca mesajul fiecărui poem să fie purtat de… o sută de cuvinte. De ce așa? Ne răspunde autorul: <<O sută de cuvinte: tu ce ai alege dacă ți s-ar îngădui să rosteșți doar atât? Dacă de asta ar depinde viața ta ori a celorlalți… Cum să-ți exprimi iubirea, fascinația ființării, durerea, revoltă, teamă de neant sau renunțarea în slove puține și simple care să conteze?>>
Iubitor de simetrie, de mesajele mistice ale vocabulelor și cifrelor, deopotrivă, multiplică totul și expandează conținutul volumului la… o sută de poeme.
Dacă rândurile ar fi fost așezate în configurația prozei, o parte dintre poeme le-am fi perceput drept gingașe epistole de dragoste, pe altele, drept tainice mărturisiri de jurnal despre credințele unei lumi în mișcare ori despre instantanee suprinzătoare din proximitate…
Însă, autorul, le-a rânduit alt destin: frângând posibilul fir epic, poemele se așează cuminți pe firul de mătase al unui colan de pietre scumpe. Ochiul e furat, mintea captivă… și nu poți decât să urmezi îndemnul creatorului de a te cufunda în jocul perpetuu al dragostei și-al morții…
Deschideți cartea și vă veți convinge!
Sara Mina – Editor
Cartea a fost menționată de REVISTA CAFENEAUA LITERARĂ – Anul XIX – nr. 10 (224) – Octombrie 2021
