Cocktail cu zâmbete
ISBN 978-606-95411-7-3

Umor cauzal sau cazual?
Încă un volum de proză scurtă umoristică se aşează cuminte în raftul Editurii BISCARA dedicat autoarei Angela Dina-Moțățăianu!
Precedentele, Bufonerii pandemice și Printre… asimptomatici, apărute în 2020, respectiv în 2021, au fost premiate la concursuri de profil, aureolând implicit și editura.
Aşadar, vorbim de texte vivante care, sub camuflajul unui limbaj relaxat, ce dă o stare de confort mental, vin să tragă semnale de alarmă, dozate subtil, asupra contextului în care viețuim.
Parafrazându-l pe Kant, care afirma că cele trei elemente care i-au fost date omului de Cer pentru a suporta suferinţele sunt speranţa, somnul şi râsul, putem spune ca asta face şi autoarea, ne dă încrederea că orice conflict, endo sau exoterm, poate fi prevenit sau aplanat, după generare, prin panaceul râs, ţinându-ne, totuşi, în acelaşi timp, departe de somnul raţiunii…
Cartea ne pune în lumină certa cauzalitate a umorului Angelei Dina-Moțățăianu…
Uzând de performanta-i lupă, autoarea revelează ochiului cititorului întâmplări ce poartă dominante conflictuale ale societății actuale… tot atâtea cauze ce au ca efect zâmbete cu multiple nuanțe.
Probleme stringente ale prezentului, crize de tot felul (energetică, pandemică, de sistem economic ori, pur şi simplu, existențială) îşi găsesc rezolvări tragicomice precum în prozele Bunul samaritean, Inovații gastronomice pentru pauperi, Hipotermia, E greu sa treci și Styxul în pandemie, Rețeta capitalistă ori De-nchiriat…
Sunt persiflate cu blândețea cuvenită unui formator de spirite şi tendințele de globalizare haotică, dependența informațională controlată… demersuri dăunătoare conceptului de națiune (Romengleza noastră cea de… all days!) ori libertății individului (Aflați c-am pățit-o și eu!).
Tot în acest joc al ilarității intră şi comportamente reprobabile, reacții aproape patologice care depăşesc cadrul de manifestare la nivel de individ, amenințând să intre în bagajul genetic al omului (Parking, Care pe care, O națiune de bătăuși?!, Ditai Mardale, Încurcături cu polițiști…)
Scriitoarea strecoară, pentru detensionarea demersului de opoziție principială, şi un efect de cascadare către particular. Astfel, unele proze generează un efect de comic spumos de context (Dileme, Zero, Tentativă de cucerire, De aniversare, Făptașul, Elucubrații infantile…).
De unde vin personajele? Din proximitatea noastră, a tuturor, fiind notabilă o altă nuanță a semnăturii auctoriale a scriitoarei, anume faptul că-și asumă cu stoicism rolul multor personaje, autoironizându-se, făcând astfel credibil demersul creator.
Bucurându-ne de acest Cocktail cu zâmbete, rămânem cu gustul distinct al misiunii asumate de autoare, aceea de a se manifesta şi prin scris ca un real om al cetății, ce, sub camuflajul unui exercițiu caricaturistic, continuă să pledeaze pentru păstrarea unui sistem de valori şi-a liberului arbitru, pentru nerisipirea sufletului…
Umorul Angelei Dina-Moțățăianu nu va fi niciodată cazual, adică ocazional, sporadic, întâmplător, accidental… căci reprezintă o formă elaborată şi redutabilă pentru dezavuarea tarelor la nivel de individ, popor ori specie.
Sara Mina – editor