Editura Biscara

CONFUZIUS – Despre trecut, la viitor

Carte disponibilă gratuit în secțiunea BIBLIOTECA VIRTUALĂ a site-ului editurii…

Anul trecut, la prima ediție a Concursului de proză scurtă POLARIS organizat de Editura Biscara, poetul Ionuț Calotă obținea premiul al III-lea pentru COPILĂRIE ÎN UMBRA TIMPULUI, o incitantă poveste suprarealistă, o amplă structură nostalgic-metaforică închinată mitului ,,vârstei de aur”, recompus la nivel individual… 

Episodul acesta a fost un fel de concretizare premoțională de succes a unei credințe proprii autorului: Proza s-a repezit hoţeşte şi la gâtul poeziei, s-a înfipt în ea să-i sugă toată seva, să o lase goală de conţinut. De ce nu s-ar întâmpla şi invers, adică poezia să invadeze proza?

Cuvintele de mai sus fac parte din Reflecțiile con-semnate de Ionuț Calotă și adunate într-o nouă carte, numită CONFUZIUS – Despre trecut, la viitor. E oferită cu generozitate de autor tuturor doritorilor prin intermediul Bibliotecii Virtuale a Editurii Biscara.

Aforisme, meditații, argumentații, amintiri, viziuni, jocuri de cuvinte, de idei… și câte altele nu veți găsi aici, expuse frust! Ineditul volum este discursul experiment al unui creator despovărat, pe termen scurt, de patima poeziei și, în același timp, vulnerabil, prin îndepărtarea voluntară a scutului extrasenzorial… Ne spune autorul pentru a ne convinge să pornim în aventura descoperirilor: Temperatura acestei cărţi va depăşi limita maximă… Această carte gândeşte singură.

Cine este Ionuț Calotă? Iată-l văzut de sine însuși: Suntem 2 bărbaţi într-unul. Unul trist, melancolic. Altul exuberant, inconştient. Unul tare, altul moale. Unul plin de poezie, altul neserios. Se întâlnesc amândoi, într-o hărţuială continuă. … Sunt un pasionat de ştiinţă. Ştiinţa poeziei.

Cum vede lumea Ionuț Calotă? Ne răspunde cu o nuanță înșelător-demiurgică: Lumea de fapt nu există dacă noi nu o observăm. În lipsa noastră ea dispare.

Într-o perfectă antonimie cu sensul titlului, vocea fermă a lui Ionuț Calotă vine să întărească impresiile multora dintre noi, cei care trăim, de ani buni, aceeași senzație de periculoasă și potențial ireversibilă alunecare în virtual a omenirii… Nu e loc de îndoială, nu e nici o confuzie între dorințele unora și percepțiile altora! E conștient de asta și Ionuț Calotă: Virtualul va fi noul real. Viaţa va exista doar pe simulatoare. Inteligenţa artificială va domina lumea viitoare.

Și totuși, pe-un ton optimist generat de fondul său liric, enunță provocator o pontețială soluție salvatoare a spiritului: Viitorul va fi o combinaţie între poezie şi tehnologie.

Dar care să fie vectorul purtător al credinței în puterea cuvântului? Cartea, așa cum e acum, așa cum nu va ma fi în viitor, dar a cărei esență de lume virtuală va rămâne neștirbită. Ce este o carte bună? se-ntreabă autorul. Și tot el răspunde – Uite un exemplu: iau o carte, o citesc, o termin, apoi o citesc din nou şi mi se pare că citesc o altă carte… Nu uitaţi! Dacă uneori ne rătăcim, ne îndrumă o carte către ieşire.

Multe alte teme incitante te prind în mrejele volumului CONFUZIUS!

Parcurgeți această surprinzătoare proză de factură eseistică pentru a fi alături de poetul Ionuț Calotă în demersul său de curajoasă exteriorizare a rodului inteligenței emoționale.

Spune autorul: Nu știu pentru voi cum este, dar pentru mine cartea asta a fost ca o eliberare. Trebuia să mă eliberez de textele incluse acum aici, să scap de ele.

Primiți-i darul, așadar, voi, cititorilor! Încărcați-vă cu noi întrebări, cu posibile răspunsuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy