Editura Biscara

Crângul cu vise

Volum inedit apărut la Editura Biscara, în format letric…

Un nou volum din seria „fantezii pentru copii” a scriitoarei Angela Dina-Moțățăianu apare la Editura Biscara: CRÂNGUL CU VISE.

Fie că scrie proză fantastică ori prozopoeme absurd-suprarealiste, autoarea își face remarcată apetența pentru ludic. Jocul său elaborat acaparează toate planurile: al personajelor, al întâmplărilor, al cuvintelor…

Capacitatea sa de a se metamorfoza odată cu propria-i operă i-a adus premii și cronici literare favorabile, atenție și elogii inclusiv din partea celor preocupați de universul copiilor.

Astfel, câteva dintre povestirile sale atipice sunt cuprinse în ambele volume ale antologiei de literatură pentru cei mici, POVEȘTI DE NOAPTE BUNĂ, proiect al Bibliotecii Județene Alba concretizat în 2021 și 2022. Aceste urme consistente de creație literară se adaugă celor trei volume proprii, dedicate de scriitoare vârstei de aur a omului: FABULAȚII DESPRE INOCENȚI (Ed. Biscara, 2021), TIMP DE POVESTE (Ed. Biscara, 2022) și volumul de față, CRÂNGUL CU VISE.

Prinse în cele 11 povestiri cu aventuri alternative citadine și rurale, sub chip de fete ori băieți, toate configurările epice din carte sunt fațete multiple ale eului auctorial al Angelei Dina-Moțățăianu.

Nici în acest volum nimic nu este artificial în expunere și dialog, nici o atitudine nu este repetabilă, nici o reacție nu este previzibilă! Misterul este nota dominantă, imaginarul strecurându-se în viața de zi de zi…

Autoarea cu o mie de măști nu dezamăgește nici de această dată, dimpotrivă, oferă un nou prilej de încântare pentru mințile tinere, pline de nesaț într-ale cunoașterii.

Fin psiholog, nativ, dar perfecționat și prin truda la catedră, ca dascăl ocrotitor al limbii române, scriitoarea elimină coordonata fadă a infantilismului din lumea personajelor sale, păstrându-le, însă, puritatea.

Presărând umor fin, provenit din înclinația spre ironie și autopersiflare, ea îmblânzește latura fantastică a povestirilor, creând iluzia unui firesc sfidător al oricărei paradigme recognoscibile.

Tinerele personaje capătă, sub condeiul autoarei, un ascendent asupra maturilor prinși în filele cărților. Fie că-i domină pe cei din jur prin imaginație debordantă, fie că apar ca observatori fini, ce reflectă existența în propria lor conștiință încă elastică, neîntinată de compromisuri și rigiditate perceptivă… copiii din povestirile CRÂNGULUI CU VISE sunt foarte credibil înfățișați.

Ne mărturisește scriitoarea:

Cine nu-şi doreşte să afle o scornitură, o tărăşenie… o aventură?!

Unele istorioare apar în preajmă, altele ţi se înfăţişează de-aiurea, din locuri de pomină, cu oameni şi vieţuitoare dragi…

Povestirile mele se nasc în crângul cu vise, depănate de adierile răcoritoare ale vântului, de ciripeli vesele de prin desişul copacilor și tufelor mlădioase, înveșmântate în culorile florilor…

Sunt ascultătoare, fremătând vesele, gata să coboare în cărţile mele, unde stăpâneşte darnicul timp de poveste…

Iluzia realității e atât de puternică, încât suntem tentați, citind poveștile, să ne adjudecăm câte un fraged avatar, care să ne ajute să evadăm în miraculoasa lume a Angelei Dina-Moțățăianu, chiar și pentru o fugară clipă…

Sara Mina – Editor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy