Editura Biscara

Secretul lui Don Juan – 1001 aforisme

Carte publicată în format electronic de Editura Biscara în 2020; prima versiune în format tipărit a apărut în 2010 la Editura Palimpsest

Onorată de generozitatea autorului de a fi acceptat expunerea în format electronic a cărții Secretul lui Don Juan – 1001 aforisme de către Editura Biscara, la 10 ani de la publicarea în format tipărit de către Editura Palimpsest, m-am regăsit, deopotrivă, copleșită de misiunea prezentării acesteia.

Cum poți să rivalizezi în conciziune, expresie și chintesență cu nume consacrate, care au salutat în 2010 apariția acestei bijuterii de spiritualitate?

Și mi-am dat seama că greșeam abordarea! O carte bună, indiferent de mesajul purtat între coperți – critică literară, beletristică ori filosofie în porții mici, cum e colecția de aforisme de față – se descoperă de către cititor într-o aventură individuală, fără vreun filtru care să denatureze percepția primară.

Așadar, mă voi limita la îndemnuri adresate atât celor care-l cunosc pe autor, cât și celor care nu l-au descoperit încă, dintr-o prea mare discreție a acestuia…

Primei categorii de destinatari ai mesajului meu le voi spune: citiți aforismele lui Gelu Negrea, îl veți redescoperi așa cum îl știți – sarcastic și realist până la un pesimism sufocant, logic și tăios, contemplativ, cu pusee ludice atunci când perspectiva fatalismului devine covârșitoare, un adevărat spirit aventuros într-ale speculațiilor filosofice!

Celorlați, viitorilor, sper eu, acoliți ai criticului, istoricului literar, romancierului, regizorului Gelu Negrea, le transmit alt mesaj: citind cartea, veți găsi 1001 de motive de meditație, de frământări, de îmbărbătare ori depresie, de retragere în solitudine sau, dimpotrivă, de exacerbată bucurie demnă de împărtășit universului…

Veți afla, în fapt, 1001 de argumente pentru a va păstra năzuința de a va îmbogăți spiritul, așa, cum de altfel, încheie și autorul: « După ce închizi o carte de aforisme nu eşti neapărat mai înţelept decît înainte de a o fi deschis. Dar îţi doreşti să devii! »

Iar, dacă printre cei care citesc aceste rânduri se află și condeieri avizi de subiecte-minune care să-i facă nemuritori, să fie siguri că oricare dintre aceste aforisme poate fi germenele unei opere ce va să explodeze cândva în lumina cuvintelor potrivite…

Ce să-i doresc autorului la aniversarea primilor 10 ani ai colecției sale de cugetări? Ca cel puțin 1001 cărți de-acum înainte să-i poarte cele 1001 aforisme drept motto!

Sara Mina – Editor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy